’s Ochtends kom ik, Brigitte Zink, binnen bij ‘Onze Loods’ in Horst. In de huiskamer. Waar tafels en stoelen staan die een tweede kans kregen. Waar van iets ouds weer iets nieuws is samengesteld. De stijl is typerend voor Rendiz. Of je nu bij de horeca locaties de Bekkerie, de Genuujerie, Hagerhof, de Ringoven of Abdij Ulingsheide komt. Onze deelnemers starten de dag met een kopje koffie en beginnen dan met hun werkbegeleiders aan de verschillende activiteiten. Tuintjes opknappen bij ouderen. Tassen, schorten of knuffels maken in naaiatelier djeanZ. Fietsen repareren of hout bewerken. Boodschappen doen en maaltijden bereiden in de keuken. Of tot rust komen in de creatieve ruimtes waar schilderen, tekenen en knutselen op het menu staan. 

Brigitte verhaal Rendiz 1 header

Als trajectbegeleider van het Participatie Collectief (een samenwerking tussen meerdere sociale bedrijven en 7 gemeentes in Noord-Limburg), plaats en begeleid ik mensen op de juiste plek die nu het beste aansluit bij hun wensen en mogelijkheden. Waar ze leren werken aan structuur, dagritme, werknemers vaardigheden, communicatie skills, samenwerken, sociaal netwerken en waar ze ontdekken waar hun kwaliteiten liggen. Waar ze in hun ritme mogen groeien in zelfvertrouwen. Samen onderzoeken we of en wanneer de deelnemer klaar is voor een volgende stap op de participatieladder. Soms is dagbesteding het hoogst haalbare, voor anderen is dat de stap naar vrijwilligerswerk of betaald werk.

Rendiz is de oefenbasis en de startbasis van waaruit mensen met een inhaalslag op de arbeidsmarkt zich mogen ontwikkelen. Rendiz staat voor waardevol leven voor elk mens. Iedereen draagt zijn steentje bij in het proces. Dat vind ik een mooi uitgangspunt.

Een van mijn uitdagingen ligt in het laten groeien van samenwerkingen tussen stichtingen. Een mooi voorbeeld is ‘Vitaal Meedoen’ dat sport-, beweeg- en participatie activiteiten aanbiedt aan inwoners van de gemeente Horst aan de Maas. Samen gaan wij vanuit ‘Onze Loods’ binnenkort Mindfulness Momenten aanbieden voor deelnemers. Een mooie kruisbestuiving. 

Een andere uitdaging waar ik mij graag voor inzet is het inspireren van bedrijven om hun werkprocessen zo in te gaan richten dat deelnemers laagdrempeliger kunnen integreren naar betaald werk. Een mooi voorbeeld hiervan is C3 Living, de Tiny House tak van Rendiz. Vele bedrijven vinden al hun weg naar deze innovatieve werkplaats in Panningen waar ze meegenomen worden in de mogelijkheden om werkprocessen in kleinere en eenvoudigere stappen toegankelijker te maken en zo hun doelgroep voor betaald werk kunnen vergroten. Een win-win situatie voor de huidige krappe arbeidsmarkt. Want wat telt is dat iedereen meetelt. 

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Dat is een goede vraag. Eigenlijk is bij Onze Loods in Horst geen dag hetzelfde. Een dag loopt nooit zoals verwacht.
Voor een fijne start van de dag begin ik zelf graag vroeg. Zodat ik al het een en ander gedaan heb voordat vrijwilligers en deelnemers binnenkomen. Vanaf een uur of 8.45u druppelen de mensen hierbinnen. Sommige mensen komen rustig hun eerste kopje koffie doen, sommige mensen hebben (direct) behoefte aan een praatje. Het kan allemaal hier! Na een korte briefing met ons team start de dag echt. Iedereen gaat aan de slag! Van fietsen opknappen tot schilderen, van tuintjes onderhouden tot koken. Het is vaak een gezellige bedrijvigheid hier! Met het team proberen we alle vrijwilligers en deelnemers 'aan het werk te zetten' en ervoor te zorgen dat iedereen een fijne dag heeft met elkaar en of nieuwe dingen doet en leert. 

Foto liggend

Hoe ervaar je het werken met de doelgroep?

Het is erg leuk om met zo'n grote diversiteit aan mensen te werken. 
Jongeren, ouderen, mensen met/uit een andere cultuur. En dat allemaal onder één dak. 
Heel fijn om te mogen ervaren dat dit werkt!

Wat is jouw werkgeluk?

Werkgeluk is voor mij werken op een plek met fijne mensen. 
Dat ik met een goed gevoel naar mijn werk toe ga en met een voldaan gevoel weer naar huis ga.
Dat voldane gevoel kan in verschillende dingen zitten. Iemand die je een luisterend oor hebt kunnen bieden; samen lachen; samen met collega's, vrijwilligers en deelnemers oplossingen zoeken/bedenken voor de uitdagingen die we gedurende de dag tegenkomen; iemand die trots is op wat ze gedaan/gemaakt hebben. In al die (kleine) dingen zit voor mij werkgeluk!

Ik ben Geert en ben werkbegeleider van het Dienstencentrum.

Mijn werkdag begint om 08:00 met een bakje koffie. Dan wacht ik tevens op de deelnemers zodat we dan rond 09:30 naar de tuinen kunnen om te werken. Rond 12:00 zijn we weer terug. Dit doen we voor mensen die deze werkzaamheden niet meer zelf kunnen uitvoeren. Na de pauze beginnen we rond 13:00 weer tot ongeveer 15:00. We doen dus gemiddeld 2 tuinen per dag maar heel soms ook 3. Van 15:30 tot 16:30 werk ik hier op locatie aan diverse werkzaamheden. Rond 16:30 ga ik weer richting huis en zit de werkdag erop. 

RENZ banner Geert

Ik ben werkbegeleider van deelnemers die hier vanuit de gemeente werkzaamheden moeten verrichten. De samenwerking tussen mij en de deelnemers gaat goed maar het voornaamste is dat de klanten zeer te spreken zijn over onze werkzaamheden die we bij hun verrichten. Ook hoop ik dat de deelnemers iets van mij kunnen leren tijdens de werkzaamheden zodat ze er in de toekomst misschien iets mee kunnen doen!

Mijn werkgeluk is als klanten zeer tevreden zijn over onze werkzaamheden. Ik ben ook trots omdat de tuinen er dan weer mooi uit zien en dat klanten weer stralen van geluk.

Groetjes van Geert


Ik ben Merlijn. Ik woon al bijna mijn hele leven in Lottum. Ik zit momenteel in het maatschappelijk activeringstraject vanuit de gemeente Horst a/d Maas.
De gemeente gaf mij als suggestie eens te kijken bij Onze Loods en meteen was het duidelijk dat dit bij mij aansluit.

RENZ Merlijn

💪Mijn activiteiten bij Onze Loods zijn lekker gevarieerd. Ik help met tuinwerk voor het Dienstencentrum, ik de-facto leid de dinsdag kookgroep, ik doe allerlei schoonmaak- en onderhoudsklusjes en soms help ik mee op kantoor wanneer ze hulp kunnen gebruiken. 

🗣 De gemoedelijke, informele sfeer maakt dat het contact onderling laagdrempelig en aangenaam is. Er wordt goed met me meegedacht aan waar ik behoefte aan heb en wat bij mij aansluit. 

🕰 Na 5 jaar thuis gezeten te hebben zonder structuur, vind ik nu bij Onze Loods een goede routine. Dit ben ik geleidelijk aan het opbouwen hier en dat gaat me heel goed af. Ik ben nu 4 dagdelen in de week hier. Ik ben steeds productiever en geniet steeds meer van mijn ritme. Een recente les waar ik veel aan heb gehad is dat ik in mijn enthousiasme soms wat in het moment goed/gezond voor mij is, uit mijn zicht kan verliezen. Ook hierin word ik goed bijgestaan door mijn begeleider.

👍👎 Wat ook goed gaat, is het oefenen met verantwoordelijkheden, maar ook het omgaan met het krijgen van steeds méér verantwoordelijkheden. Hoe meer ik mezelf aankaart als aanspreekpunt, hoe meer er een appèl op mijn verantwoordelijkheidsgevoel gedaan wordt. Verder krijg ik veel mogelijkheden om te oefenen in mijn sociale kunnen en zelfredzaamheid en dit gaat me over het algemeen goed af. Het slaapritme is er zeker nog niet en het managen van mijn energieniveau is iets waar ik nog veel moeite mee heb. 

🔝Ik ervaar de begeleiding als uiterst aangenaam. De deur staat altijd open, contact is laagdrempelig en er wordt goed met me meegedacht over waar ik mee bezig ben. Vergeleken met een jaar geleden, ben ik zo snel vooruit gegaan. Voortgang is super, en de dipjes steeds korter. Ik ben erg blij met wat ik heb bereikt.

Ik ben Kevin Thielen en woon in Horst. Ik woon er al mijn hele leven en ben er erg gelukkig. Ik ben bij Onze Loods via school terecht gekomen. Eerst heb ik hier stage gelopen en na de zomervakantie van 2023 ben ik hier vast gebleven.

Ik help Geert mee met de tuintjes mooi maken voor de doelgroep die dat zelf niet meer kan. Ik doe mee met de kookactiviteit. Op maandagochtend gaan we schilderen en ik help waar nodig is nog mee aan andere taakjes of klusjes. Ik vind het erg leuk om hier te werken/hobbyen, omdat er veel verschillende werkzaamheden zijn die mij liggen. Deze plek trekt mij aan omdat het erg fijn en gezellig is, maar ook omdat het dicht bij huis ligt.

RENZ kevin banner

Wat mij dan ook het fijnste gevoel geeft, is dat ik de mensen heel blij maak die hun eigen tuin niet meer kunnen onderhouden. Dat kleine dingetjes zoals een tuin doen voor iemand als groot gebaar wordt gezien geeft mij veel energie. Wat er erg goed gaat is het schilderen en het helpen de tuintjes weer mooi te maken, ik ben daar erg trots op! Ook vind ik het erg leuk dat ik met de kookactiviteit beter groentes en andere dingen kan snijden dan de 2 stagiaires Joep en Niels!

Mijn mooiste project waar ik trots op ben is een zelf geschilderd doek van vissen die ik daarna cadeau had gedaan aan oma (ze was er erg blij mee). Mijn uitdaging ligt wel nog bij het schilderen, omdat ik namelijk wil leren hoe je met andere technieken het doek nog beter kan beschilderen en zo een mooi schilderrij kan maken.

Groetjes van Kevin

Dit jaar hebben we opnieuw een reden om te juichen, want we hebben een indrukwekkende deelnemerstevredenheidsscore van 8.4 behaald! Deze score weerspiegelt het harde werk en de toewijding van ons team om de best mogelijke dienstverlening te bieden aan al onze deelnemers.

We scoren het hoogste op het onderdeel ‘prettige begeleiding’.  Dit is het resultaat van onze dagelijkse inspanningen om de deelnemers de best mogelijke ondersteuning en begeleiding te bieden. 

Wat dit nieuws nog beter maakt, is dat we waardevolle feedback hebben ontvangen van onze deelnemers. Deze waardevolle inzichten zullen ons helpen om onze dienstverlening verder te verbeteren en te verfijnen, en om aan de specifieke behoeften en wensen van onze deelnemers te voldoen.

We willen onze waardering uitspreken aan alle medewerkers, deelnemers en partners die hebben bijgedragen aan het bereiken van deze score.

Op 5 oktober vond de eerste editie van Meet & Match plaats, een evenement voor werkzoekenden en werkgevers in Horst aan de Maas. Het evenement was bedoeld om laagdrempelig met elkaar in contact te komen.

Tijdens Meet & Match stonden werkgevers uit de regio aan tafels om zich te presenteren. Werkzoekenden konden bij hen terecht voor informatie over openstaande vacatures en de mogelijkheden voor werk. Er werden veel contactgegevens uitgewisseld, wat een groot succes was.

Voorafgaand aan Meet & Match was er voor werkgevers de mogelijkheid om ervaringen uit te wisselen tijdens een presentatie. De initiatiefnemers van Onze Loods gaven ook een rondleiding door de locatie in Horst.

Imke Verbruggen, van de gemeente Horst aan de Maas, zei hierover: "Onze Loods is een plek waar iedereen zich thuis voelt en de kans krijgt om zich te ontwikkelen. Denk aan begeleid werken, een taalcursus of een luisterend oor tijdens een gezamenlijk diner. Inwoners kunnen ook aan het werk bij werkgevers uit de regio. Onze Loods ondersteunt werkgevers met advies, training en begeleiding.”

Meet & Match is een initiatief van Onze Loods, een samenwerking tussen NLW Groep, Rendiz en de gemeente Horst aan de Maas. We kijken uit naar een vervolgeditie. Wil je daar als werkgever bij zijn? Neem contact op met info@onzeloods.nl.

{cwgallery}

Ik ben Duncan van Kempen en ik ben 22 jaar oud. Ik ben, via een dagbestedingstraject, werkzaam Abdij Ulingsheide in mijn woonplaats Tegelen. Via de doelmatigheidscoach vanuit de Gemeente Venlo ben ik bij Abdij Ulingsheide uitgekomen.

Ik doe meestal groenwerkzaamheden zoals de planten water geven, onkruid verwijderen en het planten van gewassen. Daarnaast kan ik met enkele machines werken zoals een heggenschaar. Op dinsdagmiddag voer ik projecten uit in de houtwerkplaats. Ik vind het fijn dat Ulingsheide zo’n rustige plek is. Ik voel me op mijn gemak hier.

Ik ben erachter gekomen dat ik meer in mijn mars heb dan dat ik van mijzelf dacht. Daarnaast merk ik dat; hoe ik mij ook voel, het leven gewoon doorgaat. Bij de dagbesteding heb ik de mogelijkheid en de ruimte om te leren omgaan met mijn gevoelens tijdens werkdagen.

Ik merk aan mijzelf dat ik toch naar de dagbesteding kom wanneer ik niet lekker in mijn vel zit of geen zin heb. Ik zie ook een persoonlijke ontwikkeling dat samenhangt met mijn privé leven.

Ik zou het fijn vinden om nog meer kennis te krijgen over houtbewerking en het planten van gewassen. Naast dit blijf ik mijn persoonlijke ontwikkeling erg belangrijk vinden. Hier wil ik nog in groeien.

Brian Jüngbeker, een 26-jarige jongeman uit Maastricht, deelt zijn bijzondere traject bij Rendiz. Via de Gemeente Peel en Maas vond hij dagbesteding bij de Ringoven in Panningen. Zijn werkzaamheden variëren van poetsen tot bediening en hij waardeert de afwisseling en leuke collega's. Dankzij Rendiz heeft Brian rust gevonden en geduld en precisie ontwikkeld. Hoewel hij zichzelf soms té precies vindt, is hij trots op zijn werk en ziet hij een positieve toekomst tegemoet.

Brian web

Wie ben jij en waar kom je vandaan?

Ik ben Brian Jüngbeker, 26 jaar oud en ik kom uit Maastricht.

Welk traject en welke locatie?

Ik werk bij de Ringoven in Panningen voor dagbesteding via een PGB.

Hoe ben je bij Rendiz terecht gekomen?

Via de gemeente Peel en Maas. Ik ben verhuisd vanuit Venray naar Panningen en was op zoek naar een leuke werkplek. De gemeente heeft me getipt om eens bij Rendiz/De Ringoven te gaan kijken. Zo ben ik bij jullie terecht gekomen.

Wat doe je bij Rendiz (werkzaamheden)? Hoe ziet jouw dag eruit?

Ik doe heel veel verschillende werkzaamheden bij de Ringoven. Ik werk 4 dagen in de week bij de Ringoven waardoor ik ook veel taken heb. Ik doe poetsen, magazijn en koelingen opruimen en fifo inrichten, vergaderingen klaarzetten en opruimen, achter de bar werken, in de bediening helpen, enz. Eigenlijk doe ik allesbehalve in de keuken werken. Ook vind ik het leuk om boodschappen te doen of om spullen op te halen bij het hoofdkantoor. Dit doe ik dan op mijn fiets.

Wat vind je leuk aan deze plek/werk?

De wisseling van werkzaamheden vind ik erg fijn en ik heb hele leuke collega’s om mee samen te werken. Geen enkele dag is hetzelfde waardoor het ook niet snel saai wordt.

Wat levert het je op? Wat heb je geleerd?

Ik heb geleerd om mijn werkzaamheden netjes en zorgvuldig uit te voeren. Toen ik net bij de Ringoven kwam zat er nog veel onrust in mij. Ik heb nu bij Rendiz de rust gevonden waardoor ik met veel plezier ga werken.

Wat gaat goed?

Ik heb geleerd meer geduld te hebben en wat rustiger te blijven. Dit vind ik heel fijn. Ook werk ik steeds preciezer.

Wat zijn nog uitdagingen? Wat wil je nog leren?

Op dit moment heb ik het echt heel goed naar mijn zin en wil ik eigenlijk gewoon lekker zo doorgaan hoe het nu gaat. Soms ben ik een beetje TE precies en dat zou wel eens iets minder mogen zijn.

Hoe ervaar je jouw begeleiding?

Ze zijn allemaal leuk om mee te werken maar ik zie ze niet als begeleiding maar gewoon als collega’s.

Ben je trots op wat je doet en waarom?

Ja. Ik doe (bijna) alle werkzaamheden en vind dit leuk om te doen!

Ontdek het hartverwarmende verhaal van Eefje, onze zorgspecialist en locatieverantwoordelijke bij de Ringoven. Lees hoe zij elke dag een betekenisvolle werkomgeving creëert voor onze deelnemers en hoe ze de perfecte balans vindt tussen zorg en horeca. Ontdek haar passie, de uitdagingen waar ze voor staat en de voldoening die ze haalt uit het werken met een diverse doelgroep. Klaar om geïnspireerd te worden?

Hoe ziet jouw werkdag eruit?
Elke werkdag bij de Ringoven is weer anders. Horeca blijft natuurlijk onvoorspelbaar; de ene dag is het hartstikke druk, de andere dag is het rustig. Maar over het algemeen beginnen we ’s morgens met een stukje schoonmaak. We stofzuigen en dweilen het restaurant, maken de toiletten schoon, hangen de schone was op, poetsen de tafels en in de zomer zetten we het terras klaar voor gebruik. Hierna doen we een kwartiertje koffiedrinken met alle deelnemers en medewerkers. Hierbij spreken we de dag door. De taakverdeling wordt gemaakt, de pauzetijden worden besproken en er is tijd voor een gezellig praatje onderling.
Zodra het restaurant opengaat dan draaien we samen met de deelnemers de horeca. Alle taken die hierbij horen worden gedaan: keukendienst, bardienst, bediening en afwas. Tijdens de dag worden de deelnemers begeleid bij hun werkzaamheden en kunnen ze ons om hulp vragen waar nodig.

Wat is je rol?
Ik ben zorgspecialist en locatieverantwoordelijke bij de Ringoven. Ik begeleid de deelnemers bij hun dagbesteding en doe alles wat daarbij hoort. Denk hierbij aan het maken van een takenlijst, het bijhouden van persoonlijke plannen en het contact met de ouders/begeleiding onderhouden. Ook tijdens de werkzaamheden zorg ik samen met mijn collega’s dat alles goed verloopt en dat onze deelnemers bezig blijven en een zinvolle dag invulling hebben. 
Daarnaast doe ik natuurlijk ook gewoon alle ‘normale’ horecataken. Ik sta in de keuken, draai de bardienst, help in de bediening en ik doe de afwas. 
Als locatieverantwoordelijke zorg ik ook voor het maken van planningen, het maken van offertes, bijwonen van overleggen, enz. Dit maakt mijn werk erg afwisselend en zinvol!

Wat gaat er goed? Wat levert het je op?
Het werken met de doelgroep die we dagbesteding bieden gaat goed. Ik heb de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening gedaan en daarna 10 jaar als woonbegeleider gewerkt bij mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Ondertussen ben ik al ruim 6 jaar werkzaam binnen Rendiz dus de werkervaring is er wel. Ik krijg er veel voldoening van als de deelnemers hier komen en een leuke/zinvolle daginvulling hebben gehad. Ook vind ik het erg waardevol om hun nieuwe dingen te leren. 

Waar liggen nog uitdagen?
Binnen de Ringoven werken we met een zeer diverse doelgroep. Zowel dagbesteding als werkervaringstrajecten werken hier samen met elkaar. Dit zorgt ook wel af en toe voor uitdagingen om al deze diverse mensen met elkaar te kunnen laten samenwerken. Het is dan ook wel eens lastig om iedereen aan het werk te houden en tevreden te houden. Hier ligt nog wel een uitdaging.

Hoe ervaar je het werken met de doelgroep?
Het werken met de doelgroep vind ik echt super. Dit is natuurlijk ook wel passend bij de opleiding die ik gedaan heb. De combinatie van zorg met horeca vind ik echt heel erg leuk. 

Wat is jouw werkgeluk?
Het zorgen voor een goed draaiende horecagelegenheid en ondertussen zorgen voor een zinvolle dag invulling voor onze deelnemers. Als dit allemaal tegelijk goed gaat dan heb ik echt een top dag gehad! Daarnaast spreekt de afwisseling me erg aan en we hebben fijne werktijden. Hierdoor is mijn werk ook goed te combineren met mijn privéleven en dat is voor mij ook wel erg belangrijk.

Ben je trots op wat je doet en waarom?
Ik ben zeker trots op wat wij hier bij Rendiz doen! We zorgen ervoor dat mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt aan de slag kunnen bij ons waardoor zij ook meer zelfvertrouwen krijgen. Het is mooi om te zien hoe al deze diverse mensen aan het werk kunnen bij ons en hier kun voldoening uit halen.

Onze eigen passie/waarom werken we hier zo graag?
Mijn passie ligt zoals al eerder gezegd in het werken met de doelgroep die we hier dagbesteding en/of werkervaringstrajecten bieden. Het zien dat ze nieuwe dingen kunnen leren en hier vaak opbloeien na een tijdje dat vind ik echt heel mooi. Ook het stukje horeca vind ik erg leuk om te doen; het contact met onze gasten en het afwisselende werk spreekt me aan. Een top combi dus voor mij!

Tips en info

Cookies
Wij gebruiken cookies op onze web site. Sommigen zijn essentieel voor het correct functioneren van de site, terwijl anderen ons helpen om de site en gebruikerservaring te verbeteren (tracking cookies). U kan zelf kiezen of u deze cookies wil toestaan of niet. Let op dat als u onze cookies weigert mogelijk niet alle functies van de site beschikbaar zijn.