'Wat zou jij graag willen en waarom lukt dat niet?'

Jos Slaats

Mijn naam is Jos Slaats en vanaf het prille begin ben ik als trajectbegeleider werkzaam bij Rendiz.

In de loop der jaren hebben we allerlei diensten opgezet en ontwikkeld om mensen die een extra steuntje in de rug nodig hebben op weg te helpen. Inmiddels werken we binnen Rendiz zorg samen met een team van mensen die elkaar op allerlei fronten versterken en aanvullen. Dag in dag uit zijn we bezig met het zien, benutten en ontwikkelen van het potentieel van mensen en materialen. Uitgaan van wat wél kan. We kijken graag samen naar iemands persoonlijke ondersteuningsvraag en groeimogelijkheden om zo het juiste pad te kiezen. We geven graag ruimte voor eigen initiatieven. De deelnemer wordt uitgedaagd, maar houdt de eigen regie.

Uitgangspunt voor de begeleiding is altijd geweest: 'Wat zou jij graag willen en waarom lukt dat niet?' Vaak spelen er meerdere onderliggende factoren. Stabiliteit op andere levensgebieden speelt een grote rol. Belangrijke vragen hierover hebben te maken met de woonsituatie, psychische of fysieke gezondheid. Wij kijken eerst en vooral naar verschillende levensgebieden rond een persoon en zoomen in per levensgebied. Liggen daar wensen, zou iemand iets willen veranderen?  Daarbij stellen we de vraag: 'Wat heb je daarvoor nodig? Wat kun je zelf en waar heb je hulp bij nodig?' Vervolgens wordt er gekeken of er een omgeving te creëren is die recht doet aan wat mensen kunnen èn willen. Van daaruit zie ik bij steeds meer mensen het vertrouwen groeien, maar bovenal zie ik groei aan zelfvertrouwen, eigenwaarde en geluk. Waardevol geluk.

Sinds dat ik als trajectbegeleider bij Rendiz van start ben gegaan heb ik binnen verschillende trajecten veel mensen mogen begeleiden en coachen. Onze aanpak heeft altijd gezorgd voor nieuwe trajecten en uitdagingen. Die zijn we altijd aangegaan en vaak zijn er nieuwe innovaties ontwikkeld om ze zo goed mogelijk tegemoet te treden. Daarnaast probeer ik op een creatieve en zorgzame wijze samen met een deelnemer een richting te bepalen. Luisteren, prikkelen, contact maken, humor en netwerken hebben er altijd voor gezorgd dat er beweging is ontstaan waardoor mensen uiteindelijk hun plek of richting vonden.

Naast dat mijn werk heel gevarieerd en uitdagend is en ik dagelijks mag werken met een hecht team, is vooral die wetenschap voor mij heel waardevol.

“Een brede glimlach en oprechte dankbaarheid”

beej Mooren naeve heeft naast een open inloop en dienstencentrum nog een heleboel andere activiteiten te bieden waar deelnemers kunnen aansluiten vanuit een dagbestedings- of participatietraject. Voorbeelden hiervan zijn een hout- en fietsenwerkplaats, handwerk café, creatief-, schilder- en het textielatelier djeanZ. Daarnaast kunnen deelnemers aansluiten bij de taalcursus om hun Nederlandse taalvaardigheid te verbeteren.

Ger is gepensioneerd fietsenmaker met 42 jaar ervaring. Ger: “Wij repareren eigenlijk alles en maken zelfs van twee fietsen één fiets. Het is mooi dat ik de deelnemers wat bij kan brengen over de fietsenbranche en ik hiervoor een brede glimlach terug krijg”. Ali, deelnemer fietsenwerkplaats: “Ik krijg hier niet alleen ondersteuning bij het repareren van fietsen, maar leer ook op een praktische manier de Nederlandse taal. Hierdoor heb ik weer structuur in mijn leven en krijg ik de kans om uiteindelijk weer betaald te gaan werken’’.

Annemarie en Anja zijn vaste werkbegeleiders bij djeanZ en begeleiden de deelnemers in het maken van producten. Annemarie: “Wij recyclen oude jeans tot mooie nieuwe producten, zoals o.a. tassen, schorten en pannenlappen. De deelnemers komen uit verschillende trajecten, met ieder hun eigen verhaal. Wij zorgen voor een gezellige sfeer, bieden een luisterend oor en ruimte voor nieuwe sociale contacten. Dit resulteert in veel waardevolle creaties en momenten”. Deze jeans producten zijn te verkrijgen bij beej Mooren naeve en via de webshop: djeanz.webshopapp.com. Nog oude spijkerbroeken of jeans producten liggen? Lever ze bij ons in en djeanZ geeft het een tweede leven.

Wil je meer weten over de activiteiten en mogelijkheden of ben je op zoek naar vrijwilligerswerk? Loop gerust eens binnen bij beej Mooren naeve en we vertellen je graag meer.

Fietenswerkplaats


“Door beej Mooren naeve sta ik veel positiever in het leven”

Het dienstencentrum van beej Mooren Naeve brengt vraag en aanbod bij elkaar in alle dorpen van Gemeente Horst aan de Maas. Iemand die ondersteuning of hulp bij werkzaamheden in of rondom het huis nodig heeft én hier zelf niet meer toe in staat is of niemand in de omgeving heeft die kan helpen, wordt op een laagdrempelige manier gekoppeld aan mensen die deze ondersteuning bieden. Onze diensten worden uitgevoerd door onze deelnemers die werkervaring opdoen of dagbesteding volgen. Onze deelnemers worden tijdens de werkzaamheden begeleid door onze werkbegeleiders en vrijwilligers.

Geert is werkbegeleider bij beej Mooren naeve en gaat iedere werkdag met de deelnemers op pad. “De diensten variëren van tuinonderhoud en reparatiewerkzaamheden tot schilderen en opruimwerkzaamheden. Het mooie is dat ik deze werkzaamheden samen met de deelnemers mag doen. Dit biedt hen een zinvolle daginvulling dat bijdraagt aan zelfontwikkeling, zeker als ze voelen dat ze zo van waarde zijn voor de mensen”.

Drie dagen per week werkt Richard vanuit het dienstencentrum. “Inmiddels werk ik al 2 jaar bij beej Mooren naeve in een dagbestedingstraject en daar ben ik trots op. Het werken in het dienstencentrum biedt mij structuur, sociale contacten en ik kan mijn energie hier volledig in kwijt. Door beej Mooren naeve sta ik veel positiever in het leven”.

De kosten van een dienst bedragen €7,50 per uur, exclusief extra kosten zoals bijvoorbeeld materiaalkosten of stortingskosten. Ter voorbereiding op een dienst bespreken we vooraf de wensen. Wil je graag een dienst afnemen of heb je vragen over het dienstencentrum en de mogelijkheden? Loop gerust eens binnen of bel 077-398 0003. Voor meer informatie over beej Mooren naeve bekijk de site: www.beejmooren-naeve.nl.


Dienstencentrum def

 

Ben jij of ken jij iemand die facility management (FM) studeert en op zoek is naar een toffe meewerk stageplek? Dan ben je bij Rendiz aan het juiste adres! Wij zijn op zoek naar een enthousiaste meewerk stagiair(e) die een waardevolle bijdrage wil leveren aan de doelstellingen van onze organisatie. Klik hier voor meer informatie  

Rendiz heeft ook stageplekken beschikbaar in de zorg, horeca, recreatie, bouw en projectmanagement. Informeer naar de mogelijkheden! 

“Je voelt dat er de ruimte is voor mensen om zichzelf te zijn”

Bij beej Mooren naeve zijn er verschillende inloopmomenten met allerlei activiteiten voor degene die behoefte heeft aan gezelschap, een zinvolle dag invulling, structuur of gewoon voor een praatje. Je kunt terecht voor een kopje koffie, een (kaart)spel, wandelen of om samen te eten. Ben je liever creatief bezig? Dan ben je van harte welkom om aan te sluiten bij het textiel-, creatief- of schildersatelier.

Voor een lekkere hap ben je iedere dinsdag- en donderdagmiddag welkom. Dan wordt er een heerlijk driegangen menu gekookt. Dit alles gebeurt onder begeleiding van vrijwilligers Dorrie en Jo. “Voor slechts € 5,- kunnen mensen hier – binnen de geldende Corona-richtlijnen – lekker eten. De ene keer Hollandse pot, de andere keer Indisch of Italiaans. Normaal gesproken koken we ook samen maar dat kan nu even niet. Tijdens het eten ontstaan de mooiste gesprekken, je voelt dat er de ruimte is voor mensen om zichzelf te zijn. Dat maakt van beej Mooren naeve zo’n bijzondere locatie,” zegt Dorrie.

Peter is een van de bezoekers van de inloop. “Voor mij is de inloop en het samen eten een hele laagdrempelige manier om sociale contacten op te doen en te onderhouden. De ene keer zijn de gesprekken serieus, de andere keer is er volop gekkigheid. Ik ben dan ook trots op zo’n mooi initiatief in Horst.” Anneke onderschrijft de woorden van Peter. “beej Mooren naeve heeft me echt een dag invulling gegeven. Dat begon met een kop koffie en later ben ik gaan helpen in de keuken. Voor mij is deze plek van grote betekenis.”

Ook op zoek naar een dag invulling, samenzijn of voor een praatje? Loop gerust eens binnen bij beej Mooren naeve. Voor meer informatie of voor de activiteitenkalender van de inloop neem gerust contact met ons op. 

Dorrie en Jo inloop crop
V.l.n.r. Dorrie en Jo

“Iedereen is welkom en mag zichzelf zijn”

Dagelijks zijn er bij beej Mooren naeve ervaren trajectbegeleiders aanwezig voor het bieden van een luisterend oor en het aansturen van de activiteiten in en vanuit het maatschappelijk activeringscentrum (MAC). Jill, is naast Elle en John, het vaste gezicht. “We willen mensen laten winnen aan waarde. Beej Mooren naeve is hierin een ontzettend belangrijke plek. Een veilige plek waar mensen elkaar ontmoeten op een ongedwongen sfeer en er naast vrije inloop ook dagbesteding, participatietrajecten en vrijwilligerswerk mogelijk is. Stuk voor stuk waardevolle bezigheden die mensen het gevoel geven dat ze ergens bij horen en ertoe doen. En daar doen we het voor”.

“We werken met en voor allerlei mensen. Horstenaren die hier komen voor een ontmoeting maar ook mensen die een inhaalslag maken op de arbeidsmarkt en mensen die op zoek zijn naar een zinvolle invulling van de dag. Iedere dag geeft mij als trajectbegeleider voldoening, omdat ik zie hoe mensen zich hier ontwikkelen door het bieden van passende (arbeidsmatige) dagbesteding. En als de wensen en behoeften van de deelnemer niet of niet meer aansluiten bij de activiteiten van beej Mooren naeve werken we samen met partners in Horst waar we altijd een geschikte oplossing vinden”, aldus John.

De drie trajectbegeleiders benadrukken dat iedereen zichzelf mag zijn bij het MAC. “Wij kijken graag samen naar de persoonlijke ondersteuningsvraag en groeimogelijkheden en vanuit daar kiezen we de juiste route. Alleen dan lukt het om een persoonlijkheid te laten ontluiken, om vertrouwen en geluk te zien groeien. Er is niets mooiers om dat te zien gebeuren, aldus Elle namens de drie trajectbegeleiders.”

Geïnteresseerd in de activiteiten of op zoek naar vrijwilligerswerk of dagbesteding, loop gerust eens binnen bij beej Mooren naeve

IMG 6889.JPG crop
v.l.n.r.: Jill, John, Elle

Systemisch werk maakt de realiteit zichtbaar.
Niet alleen onze ervaring die wij de realiteit noemen, maar de realiteit die daaronder ligt.   

  • Het kost me veel energie om mezelf in beweging te krijgen 
  • Mijn problemen worden maar voor een korte tijd opgelost en ze zijn weer terug voordat ik het weet 
  • Ik kan moeilijk de focus houden op datgene wat echt nodig is
  • Het loopt allemaal niet zo soepel zoals ik eigenlijk zou willen
  • Mijn inzet is honderd procent maar heb je toch het gevoel dat het niet voldoende is

Zo maar een paar hulpvragen die we regelmatig tegenkomen. Dergelijke hulpvragen benaderen we vaak door het toepassen van een systemische interventie. Tijdens deze interventie (opstelling) krijg je inzicht hoe jij verhoudt tot een bepaald persoon, situatie of thema. Voor ons als coach maar zeker ook voor jouw zijn deze inzichten zeer waardevol en een ondersteuning voor het verloop van je traject.  

Je krijgt niet alleen een waardevol inzicht maar ook handvatten waar je concreet mee aan de slag kunt.
We hebben allemaal een blinde vlek waar we ons niet van bewust zijn.
Systemisch werk helpt je om meer inzicht in te krijgen om van daaruit weer stappen te zetten richting een waardevoller leven. 

Meer informatie over systemisch werken lees je via onderstaande link:

Systemisch werk

 
 

Er is niets mooiers dan een persoonlijkheid zien ontluiken, vertrouwen en geluk zien groeien.
Iedereen verdient een waardevol leven. Daarom biedt Rendiz dagbesteding, re-integratie en coaching aan, aan mensen van jong tot oud die door problematiek een afstand hebben tot de arbeidsmarkt en/of maatschappij. Ons doel is dat mensen zich waardevol voelen op alle fronten.

Met dit nieuwe platform willen we u uitgebreid informeren over onze diensten, onze werkwijze en de mogelijkheden die we bieden. Ook geven we tips en info voor het creëren van een waardevoller leven. Bij Rendiz werken we mét mensen in plaats van dat we vóór mensen zorgen. In de keuken, de bediening, fabriek, groen of in het atelier. Daar wordt moeten willen en wordt willen kunnen. Dáár helpen onze goed opgeleide en levenservaren traject- en werkbegeleiders om een persoonlijkheid te laten ontluiken. Om vertrouwen en geluk te laten groeien.

Klik hier voor de website

Dag in, dag uit zijn de mensen van Rendiz bezig met het zien, benutten en ontwikkelen van het potentieel van mensen en materialen. Uitgaan van wat wél kan. En dat proberen we juist nu ook te doen.

Onze horecalocaties moeten tijdelijk (deels) de deuren sluiten maar we blijven mensen met een behoefte aan dagbesteding, werkervaring of coaching met open armen ontvangen. We zetten snel een training gastheerschap op, verzorgen kooklessen, kunnen meebouwen aan flexibele leefruimtes, bakken en wandelen.

Nóg meer dan normaal bieden we mensen een veilige omgeving waarbinnen ze kunnen winnen aan waarde, aan geluk en vertrouwen. 

 
  
 
 
 
 

telegraaf

Afgelopen week heeft De Telegraaf een artikel over Rendiz geplaatst.
Hiervoor werden initiatiefnemers Vivian Kersten en Peter Broekmans geïnterviewd.PANNINGEN - Het Limburgse bedrijf  Rendiz begeleidt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar een stabiele basis, zingeving en leuke dingen doen. Mede-oprichter Vivian Kersten noemt het ‘de driehoek van geluk’.

Voorheen runde Kersten een kampeerboerderij, waar zij leer- en werkplekken voor kansarme jongeren wilde aanbieden. Helaas is dat er nooit van gekomen. Ze belandde bij een coachingbureau, dat niet helemaal zuiver op de graat bleek. Toen Peter Broekmans dat bedrijf wilde overnemen zocht Kersten contact om hem te waarschuwen: het begin van de samenwerking. 
Het idee voor Rendiz is geïnspireerd op de sociale onderneming die Broekmans in die tijd runde: een oude fabriek in Maasbree die was omgebouwd tot een atelier voor ouderen, in combinatie met een kinderdagverblijf en horeca.

Dak- en thuislozen
Kersten: ,,Aanvankelijk zetten we met Rendiz vooral projecten op voor dak- en thuislozen, later verschoof de focus naar mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt. Het bedrijf verdient geld met de commerciële exploitatie van acht horecagelegenheden waar deze doelgroep werkt, in oude panden die op de nominatie stonden om te worden gesloopt.

Sociaal bond
Doelgroepen zijn nooit specifiek verstandelijk of psychisch beperkten. Kersten: ,,We werken altijd vanuit de vraag ‘wat vind je leuk en wat heb je nodig?’. Voor de financiering werkt Rendiz onder meer via een Social Impact Bond: een partnerschap tussen overheden, sociale ondernemers en investeerders waarbij alleen wordt terugbetaald als de resultaten zijn behaald. Kersten: ,,Dat werkt goed, want hierdoor denken we veel beter na over rentabiliteit die we kunnen halen.”

De ondernemers zien door hun aanpak mensen in beweging komen. ,,Maar het zijn vaak meervoudige casussen en dat kost tijd. Zie ons als het externe geheugen van de kandidaat: we kijken naar het hele sociale spectrum en begeleiden mensen wanneer nodig naar een expert, zoals bij schuldsanering”.
De nieuwste Rendiz-pijler is huisvesting. ,,Een groot deel van de doelgroep worstelt hiermee. Onder de naam C3 Living ontwikkelen we tiny houses om in te wonen en als middel om werkgelegenheid te realiseren”. Deze flexibele woonunits worden verkocht of verhuurd aan gemeentes en woningcorporaties. Met de winst kan Rendiz de benodigde zorg blijven geven, nu de zorgfinanciering terugloopt. Blijven ontwikkelen in een veranderende zorgmarkt is onze kracht.