telegraaf

Afgelopen week heeft De Telegraaf een artikel over Rendiz geplaatst.
Hiervoor werden initiatiefnemers Vivian Kersten en Peter Broekmans geïnterviewd.PANNINGEN - Het Limburgse bedrijf  Rendiz begeleidt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar een stabiele basis, zingeving en leuke dingen doen. Mede-oprichter Vivian Kersten noemt het ‘de driehoek van geluk’.

Voorheen runde Kersten een kampeerboerderij, waar zij leer- en werkplekken voor kansarme jongeren wilde aanbieden. Helaas is dat er nooit van gekomen. Ze belandde bij een coachingbureau, dat niet helemaal zuiver op de graat bleek. Toen Peter Broekmans dat bedrijf wilde overnemen zocht Kersten contact om hem te waarschuwen: het begin van de samenwerking. 
Het idee voor Rendiz is geïnspireerd op de sociale onderneming die Broekmans in die tijd runde: een oude fabriek in Maasbree die was omgebouwd tot een atelier voor ouderen, in combinatie met een kinderdagverblijf en horeca.

Dak- en thuislozen
Kersten: ,,Aanvankelijk zetten we met Rendiz vooral projecten op voor dak- en thuislozen, later verschoof de focus naar mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt. Het bedrijf verdient geld met de commerciële exploitatie van acht horecagelegenheden waar deze doelgroep werkt, in oude panden die op de nominatie stonden om te worden gesloopt.

Sociaal bond
Doelgroepen zijn nooit specifiek verstandelijk of psychisch beperkten. Kersten: ,,We werken altijd vanuit de vraag ‘wat vind je leuk en wat heb je nodig?’. Voor de financiering werkt Rendiz onder meer via een Social Impact Bond: een partnerschap tussen overheden, sociale ondernemers en investeerders waarbij alleen wordt terugbetaald als de resultaten zijn behaald. Kersten: ,,Dat werkt goed, want hierdoor denken we veel beter na over rentabiliteit die we kunnen halen.”

De ondernemers zien door hun aanpak mensen in beweging komen. ,,Maar het zijn vaak meervoudige casussen en dat kost tijd. Zie ons als het externe geheugen van de kandidaat: we kijken naar het hele sociale spectrum en begeleiden mensen wanneer nodig naar een expert, zoals bij schuldsanering”.
De nieuwste Rendiz-pijler is huisvesting. ,,Een groot deel van de doelgroep worstelt hiermee. Onder de naam C3 Living ontwikkelen we tiny houses om in te wonen en als middel om werkgelegenheid te realiseren”. Deze flexibele woonunits worden verkocht of verhuurd aan gemeentes en woningcorporaties. Met de winst kan Rendiz de benodigde zorg blijven geven, nu de zorgfinanciering terugloopt. Blijven ontwikkelen in een veranderende zorgmarkt is onze kracht.

 

 

Tips en info